Βιογραφικό

Το συγκρότημα ” Codex – Κώδιξ” ιδρύθηκε από τον Κωστή Παπάζογλου και την Μαρίνη Πεϊκίδου το 2002 για να διερευνήσει την μουσική πρακτική των περιόδων που στην ιστορία της μουσικής Τέχνης χαρακτηρίζονται ως αρχαία, μεσαιωνική, βυζαντινή, αναγεννησιακή αλλά και μεταβυζαντινή. Ως “κώδιξ” ορίζεται στη μουσική μία συλλογή κομματιών που χρονολογούνται ως παλαιότερης εποχής και διασώθηκαν από προφορική ή γραπτή παράδοση. Έτσι πήρε το όνομά του το σύνολο, που ασχολείται με την καταγραφή τέτοιων έργων, προσέγγιση της ερμηνείας τους μέσα από τις ιστορικές πηγές και όσο το δυνατόν πιο συνεπή αναπαραγωγή του μουσικού ιδιώματος και των ηχοχρωμάτων του, με μουσικά όργανα (ανακατασκευασμένα πιστά αντίγραφα) της εποχής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Έχει εμφανιστεί σε πολλά Φεστιβάλ, στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Ωδείο, «Παρά θιν’ αλός», Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, “Δημήτρια”, “ΚΟΘ Underground”), στο διεθνές Μεσαιωνικό της Ρόδου κατ’ επανάληψη, στο Ρέθυμνο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει τακτική συνεργασία με την χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την οποία
έχει εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη στην Ελλάδα, αλλά και στο Κάιρο, την Κωσταντινούπολη, τη Λειψία και τη Δρέσδη αλλά και το Ισραήλ, ενώ ηχογράφησαν μαζί τον δίσκο “En la mar ay una torre” της ΕΜΙ με παραδοσιακά σεφαρδίτικα τραγούδια. Συνεργάστηκε με το θέατρο “Χώρος” του μεσαιωνικού ποιήματος “Απόκοπος” του Μπεργαδή, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2007, και με το οποίο στη συνέχεια περιόδευσαν για 4 χρόνια σε όλη την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει εμφανιστεί ακόμη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε σύμπραξη με την παιδική χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής. Παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ και άλλων περιφερειακών καναλιών καθώς επίσης και στο Deutscheradio, CNN en espanol και στο φεστιβάλ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης “underground” το 2011-12 ενώ πρόσφατα έχει παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.

Το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει λαϊκή και λόγια μουσική και τραγούδια από όλη την Ευρώπη και κατεξοχήν από τις χώρες της Μεσογείου: Χορούς, παραλλαγές πάνω σε γνωστά θέματα της Αναγέννησης, βυζαντινούς και ελληνικούς παραδοσιακούς σκοπούς, ισπανικά σεφαραδίτικα τραγούδια, σε μία μίξη των οργάνων και των ήχων της Ανατολής και της Δύσης, που φανερώνει την πολύ στενή τους συγγένεια και κοινή καταγωγή.

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει σεφαραδίτικα τραγούδια, μεταβυζαντινά ασμάτια και οργανικές συνθέσεις, μεσαιωνικούς και αναγεννησιακούς χορούς και τραγούδια κ.ά.
Ερμηνευμένα με όργανα παλιάς εποχής όπως ριμπέκα, φλογέρες αναγεννησιακές και γνωστά παραδοσιακά όργανα της ανατολής όπως νέι, ούτι, ταμπουράς κ.ά.