Info

Το εργαστήρι ξεκινά με μία σύντομη αναφορά στην βιβλιογραφία γύρω από θέματα, που άπτονται της Ανθρωπολογίας της Επιτέλεσης, της Θεατρολογίας, της Εθνομουσικολογίας και της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής θα αναφερθεί στις επιτελεστικές εθιμοτυπικές δράσεις (δρώμενα) μη αστικών, συμβιωτικών και αγροτοκτηνοτροφικών κοινοτήτων προκειμένου να καταλήξει στην ερμηνεία και εκτέλεση του δημοτικού τραγουδιού μέσω του «χοροτράγουδου», αλλά και στην επιτόπια σύλληψή του ως την κύρια πηγή επί σκηνής δραματουργία, ως είδος «θεάματος».

Πλαίσιο – Περιεχόμενο Διάδρασης

  • ▪  Ασκήσεις Γνωρίμίας – Zέσταμα – Δημιουργία Χορωδίας
  • ▪  Εκμάθηση δημοτικών τραγουδιών (χοροτράγουδα και εθιμικού χαρακτήρα)
  • ▪  Ερμηνεία φωνητική & επιτόπια χορευτική απόδοση με αντιφωνία (έμφωνες και ενσώματες επιτελεστικές πρακτικές)
  • ▪  Εναλλακτικές ασκήσεις σύμπραξης ομάδων και φωνών/ ομαδοσυνεργατικότητα
  • ▪  Δραματοποίηση /σωματοποίηση συμβόλων και εννοιών με βάση το πρωτογενές υλικό

Στόχοι Εργαστηριακού Σεμιναρίου:

Στόχοι του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, εφόσον δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό καλούνται να επιτελέσουν μια δια ζώσης βασιμένη στην πρακτικη [practice based] καλλιτεχνική έρευνα υπό μορφή συμμετοχής στη διαδικασία του εργαστηρίου, ώστε αργότερα, αφού αντιληφθούν το πολιτισμικό του πλαίσιο να το μεταφέρουν στον εκπαιδευτικό τους χώρο, όπου εκεί με τις ομάδες τους, (μαθητές, συλλόγους, σπουδαστές κλπ):

α) να ανακαλέσουν στη μνήμη τους την ενότητα μέσα από τα δρώμενα, που επιτελούνται στις παραδοσιακές κοινότητες

β) να κατανοήσουν περαιτέρω το δημοτικό τραγούδι ως το δομικό και ζωντανό στοιχείο διατήρησης πολιτισμικής μνήμης, αλλά και περαιτέρω έμπνευσης επιτέλεσής του σε σύγχρονα πλαίσια με διαφορετικά εργαλεία, σκοπό & λειτουργικότητα

γ) να το ερμηνεύσουν παραστατικά και να αντιληφθούν τις ανθρωποποιητικές αξίες και δεξιότητες που ξεπηδούν από την δημιουργικότητα και την ομαδοσυνεργατικότητα της διαδικασίας.

Bio

Ο Παναγιώτης Σδούκος είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογίας και MSc στην Εθνομουσικολογία και την Πολιτιστική Ανθρωπολογία (ειδίκευση στην ερμηνεία-εκτέλεση του δημοτικού τραγουδιού) από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο Λαϊκό Δημοτικό Τραγούδι και τη σχέση του με τις Παραστατικές Τέχνες, στο Δημοτικό Τραγούδι ως «θέαμα» στο πλαίσιο της Εφαρμοσμένης Εθνομουσικολογίας και στη διεπιστημονική προσέγγιση της Λαογραφίας, της Εθνοχορολογίας, της Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας, των Παραστατικών και Θεατρικών Σπουδών. Εργάστηκε ως Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (2022). Διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια δημοτικού τραγουδιού σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Έχει ήδη εκδώσει δύο προσωπικές δισκογραφίες, τα singleς “οι σιωπές”, “αγάπη γιασεμί”, “άκου ουρανέ μου” και έχει συμμετάσχει σε πολλά projects και χοροθεατρικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πολλά Δημοτικά Θέατρα στην Ελλάδα.

Έχει βραβευτεί για την ερμηνεία του στο δημοτικό τραγούδι από την Ελληνική Ένωση Γλώσσας, Τεχνών & Επιστημών της UNESCO (2014).