Πληροφορίες

Οι όροι “Κοσμική βυζαντινή μουσική” ή “Λόγια μουσική της Πόλης” ή “Κλασική μουσική της Ανατολής” εννοιοδοτούν τη μουσική που εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε στην Ανατολή με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και των Παραδουνάβιων περιοχών.  Πρόκειται για επώνυμη αστική δημιουργία, που μαζί με την ανώνυμη λαϊκή δημιουργία, αποτελούν τον “δεύτερο πόδα” της Βυζαντινής μουσικής.

Ιστορική συνέχεια στη χρήση των τεχνικών όρων, όπως όργανα και ταυτότητα θεωρητικού συστήματος, στενή σχέση με το εκκλησιαστικό μέλος και χαρακτηριστικά όπως ετεροφωνία, ποικιλία διαστημάτων, τροπικότητα και πολυηχία, ιδιαίτερη αναφορά στους Καλοφωνικούς Ειρμούς με τα κρατήματα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σεμιναρίου.  Θα παρουσιαστούν και θα μελετηθούν πηγές και μουσικά κείμενα.

Βιογραφικό

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δράμα, ασχολείται με τη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι από την ηλικία των έξι ετών. Είναι Δρ. Θεολογίας με ειδίκευση στη βυζαντινή μουσικολογία και ψαλτική τέχνη. Κατέχει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, από την τάξη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου, ενώ παράλληλα έχει περατώσει τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής και στη θεωρία της ανατολικής μουσικής με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Θωμά Αποστολόπουλο.

Από το 2000 έως σήμερα είναι ο υπεύθυνος καθηγητής της σχολής βυζαντινής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και από το 1996 έως το 2011 δίδαξε τη Βυζαντινή μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Παράλληλα, διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Υπηρέτησε ως Γ΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Παναγούδας Θεσσαλονίκης και ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Θεσσσαλονίκης, ενώ από το 1998 έως και σήμερα είναι πρωτοψάλτης του ιδίου Ναού.
Είναι ιδρυτής και χοράρχης των Βυζαντινών χορών «Δομέστικοι της Δράμας» (1996-2015), «Βυζαντινός χορός ΚΩΘ» (2000 έως σήμερα) και «Καλοφωνία» (2019 έως σήμερα), που τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Επίσης, ασχολείται ενεργά με τις επιτόπιες καταγραφές του δημοτικού μας τραγουδιού, συμμετέχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια με εισηγήσεις και έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε επιστημονικά περιοδικά.

Αριθμεί περισσότερες από 500 συναυλίες στην Αίγυπτο, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α., στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Πολωνία, στην Τουρκία κ.α. Παράλληλα, έχει εκδώσει οκτώ (8) δίσκους ακτίνας βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού (Καλώς ανταμωθήκαμε, Χριστός Πάσχων-Χριστός Ανέστη, Φίλοι μ΄ καλώς ορίσατε, Τα τραγούδια μας, Ωδήν επινίκιον Χριστώ Αναληφθέντι, Δραμινό Συναξάρι και Ρόδον το αμάραντον) και έχει βιντεοσκοπήσει και ηχογραφήσει για την ελληνική και πολωνική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Τέλος, έχει τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστωρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.