Πληροφορίες

Η τεχνική του βιολιού εφ’ όλης της ύλης.

Η προσέγγιση σε έργα διαφορετικής εποχής.

Η δημιουργία της προσωπικής ερμηνείας.

Η σχέση μουσικού-κοινού.

Σύνολο μουσικής δωματίου.

 

 

*Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο βιολιού είναι επιθυμητή η αποστολή βίντεο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε μέσα στην αίτηση εγγραφής.

Βιογραφικό

“ Ο αληθινά συναρπαστικός Ανδρέας Παπανικολάου θεωρείται ευρέως ως ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες της γενιάς του που έχουν αναδυθεί από την γενέτειρά του, την Ελλάδα” αναφέρει ο μουσικοκριτικός Robert Matthew Walker.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1982 ξεκίνησε το πρώτα μαθήματα βιολιού στην ηλικία των 6 ετών. Απέκτησε το Δίπλωμα βιολιού το 2000 στην τάξη της Κας Ειρήνης Ντράγκνεβα από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές με τον prof. Taras Gabora στη Vancouver Academy of Music του Καναδά για να ολοκληρώσει το Bachelor of Music in Performance το 2004.

Σπούδασε με υποτροφίες από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Α. Τριάντη (Ο.Μ.Μ.Α.) και από την Μουσική Ακαδημία του Βανκούβερ. Βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς όπως οι Kay Meek Soloists, Elsje De Ridder Armstrong, Friends of Chamber MusicCanada κά. Συμμετείχε σε πληθώρα σεμιναρίων με σολίστ και καθηγητές διεθνούς αναγνώρισης.

Σε ηλικία 19 ετών κέρδισε θέση στα Α΄ βιολιά ενώ το 2014 τη θέση του Α΄ Κορυφαίου στα Β΄ βιολιά της ΚΟΘ. Κατά τα έτη 2008-2010 κατείχε τη θέση του εξάρχοντα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Είναι ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Animus με την οποία έχει παραχωρήσει φιλανθρωπικές συναυλίες για τη Unicef και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Είναι συνιδρυτής των συνόλων μουσικής δωματίου Tρίο με πιάνο Παντούμ και του Kουαρτέτου εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης με τα οποία δραστηριοποιείται έχοντας ηχογραφήσει και συμπράξει με σπουδαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς.

Ως έντονα ενεργός βιολονίστας εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες και σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις σημαντικότερες συμφωνικές ελληνικές ορχήστρες και άλλα μουσικά σύνολα υπό τη διεύθυνση διεθνούς βεληνεκούς καταξιωμένων αρχιμουσικών όπως οι Christoph Poppen, Martin Lebel, Antony Walker, Mihkel Kutson, Sydeny Harth, Michael Charry, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Βύρων Φιδετζής, Στέφανος Τσιαλής κ.ά.

Διδάσκει βιολί στο τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους μαθητές του να έχουν διακριθεί εντός κι εκτός συνόρων. Είναι τακτικά καλεσμένος σε Μουσικά Σεμινάρια και Φεστιβάλ ως καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου.

“Η ερμηνεία του χαρακτηρίζεται από αδιάπτωτη, ξεχωριστή φροντίδα, διακριτική εσωτερικότητα και διάχυτη λάμψη”. “Η ωριμότητα και οι αρετές του δύσκολα αφήνουν ασυγκίνητο το πλέον απαιτητικό ακροατή” γράφουν κριτικές.

Παίζει με βιολί του Federico Goldnagl κατασκευασμένο το 1979 στη Βιέννη.