Πληροφορίες

Το Qigong είναι μια τέχνη εσωτερική, ένα δυναμικό παιχνίδι εναλλαγής και αναζήτησης της ισορροπίας, μια ισορροπία φευγαλέα, ρευστή, αέναη, αλλά με ρίζες βαθιά μέσα στη γη, άξονα τον άνθρωπο και επέκταση μέχρι τον ουρανό!

Το Qigong σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τα βαθύτερα επίπεδα βήμα-βήμα, σαν μια περιπέτεια με κρυμμένους θησαυρούς, όπου εμπεριέχονται όλοι οι νόμοι και οι αποχρώσεις της μηχανικής, της ανατομίας, του διαλογισμού, της φιλοσοφίας, της ζωτικής μας ενέργειας! Η κίνηση μες την ακινησία, η χαλάρωση μες τη δυναμική, η δράση μες την υποχώρηση, το yin μες το yang, προκαλούν σώμα, πνεύμα και μυαλό να διευρυνθούν, να συνεργαστούν, να αλληλοσυμπληρωθούν και να φέρουν χαρά, ευεξία αλλά και ενδυνάμωση, με προσέγγιση ολιστική.

Το Qigong μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους μουσικούς, όπως βελτίωση της στάσης και της ευθυγράμμισης του σώματος, μειωμένο στρες και άγχος, αύξηση της εστίασης και της συγκέντρωσης, σύνδεση με την αναπνοή και χαλάρωσή της, καθώς και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην μείωση της έντασης και του πόνου των μυών, μετά από την μακροχρόνια μελέτη του οργάνου.

Συνολικά, η ενσωμάτωση του Qigong στη ρουτίνα εξάσκησης ενός μουσικού μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας και στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης και της απόλαυσης της μουσικής.

Όλα τα παραπάνω οφέλη ισχύουν και για τα παιδιά, όπου το Qigong μπορεί να γίνει ένας διασκεδαστικός και συναρπαστικός τρόπος για να μάθουν νέες δεξιότητες, να εξερευνήσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους, να αναπτύξουν καλύτερη ισορροπία, συντονισμό, ευελιξία και δύναμη, προάγοντας την συνολική σωματική τους υγεία.

Οι ασκήσεις Qigong μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν το μυαλό τους, προσφέροντας μια εναλλακτική και πιο εσωτερική προσέγγιση στον κόσμο των πολεμικών τεχνών, που τόσο τα συναρπάζει και προκαλεί το ενδιαφέρον τους, διευρύνοντας την αντίληψη, όχι μόνο για το σώμα τους αλλά και για την ίδια την φύση, τον ρυθμό της και τις εναλλαγές, που ρυθμίζουν αθόρυβα και θαυμαστά, όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Το Τάι Τσι είναι μια εσωτερική κινέζικη πολεμική τέχνη, όπου κάθε στάση ρέει στην επόμενη χωρίς παύση, με το σώμα να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, με διαρκή εναλλαγή του Γιν και Γιάνγκ στοιχείου. Το Τάι Τσι μερικές φορές περιγράφεται ως διαλογισμός σε κίνηση, επειδή προάγει την ηρεμία μέσω απαλών κινήσεων, συνδέοντας το μυαλό και το σώμα, με έμφαση στην τοποθέτηση του κορμού, στην ισορροπία, στο εύρος των κινήσεων και στην αναπνοή

Βιογραφικό

Η Κορτέσσα Τσιφοδήμου είναι δασκάλα Ται Τσι, μαθήτρια του δασκάλου και βαθύ γνώστη των εσωτερικών και πολεμικών τεχνών Pierre Kouzmenko. Διδάσκει την μεγάλη φόρμα των 108 κινήσεων του Yang Chen Fu, με έντονο το στοιχείο της σπειροειδούς κίνησης, καθώς και Wu Ji Jing Gong – Tai Ji Quan (13 κινήσεις, μεγάλη φόρμα των 108 κινήσεων).

Έχει διδαχτεί διάφορα είδη Qi Gong, όπως το Xiang Gong, το παιχνίδι των πέντε ζώων (Wu Qin Shi Gong),) Shaolin Luohan 13 Gong, Kuan Yin Qigong κ.ά. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί στο Tai Ji Jian (σπαθί), στο Tui Shou (ώθηση των χεριών), στο Tai Ji Bu (περπάτημα), στο Hoang Hai Gong (διαλογισμός σε καθιστή στάση) και στο Zhan Zhuang (η στάση του δέντρου).

Συνεχίζει την εξειδίκευση κοντά στο δάσκαλό της, ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τον Master William Ting, Remi Solliez κ.ά., καθώς και σε σεμινάρια Do-In, Δακτυλοπίεσης και Shiatsu. Παράλληλα, έχει δουλέψει την Τεχνική Alexander, ως εργαλείο αναγνώρισης και εξερεύνησης της μυικής και νοητικής λειτουργίας του σώματος.

Παράλληλα, είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας και λυρική τραγουδίστρια. Ως σολίστ, μέλος μουσικών συνόλων καθώς και επαγγελματικών χορωδιών, έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και κυκλοφορήσει ηχογραφήσεις ως ενεργό μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων, με τρέχον project τους Dol Theeta.

Έχοντας λάβει την εκπαίδευση από την θεραπευτική σχολή της Salica Geiger, παρέχει ενεργειακές θεραπείες Αλάτων από τον κόσμο των Αλάτων, ενθαρρύνοντας την προσωπική εξέλιξη, επέκταση και συνειδητότητα του σώματος, του νου και της ψυχής σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σπουδές στο Πολυτεχνείο ως Τοπογράφος Μηχανικός.