Πληροφορίες

Στεριανό λαούτο.

Βιογραφικό

Γεννημένος στην Κατερίνη το 1997, ο Παναγιώτης Σάκκουλας ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε ηλικία των 6 ετών, με το πιάνο. Αργότερα, διδάχτηκε λαούτο δίπλα στον Χρήστο Ζώτο. Σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο λαούτο, αποφοιτώντας με τιμές και βραβείο διάκρισης ως πρωτεύσας φοιτητής για το ακαδημαϊκό έτος 2019 (βαθμός πτυχίου 9,25 «Άριστα»). Παράλληλα, μελέτησε πολίτικο λαούτο (λάφτα) και θεωρία μακάμ υπό την καθοδήγηση του Σωκράτη Σινόπουλου. Επιπρόσθετα, συμμετείχε στα μουσικά σεμινάρια «Μουσικές Γέφυρες» με τον Χρήστο Ζώτο στους Μελισσουργούς Τζουμέρκων (2016), «Βαλκανικής μουσικής»  με τον Δήμο Βουγιούκα στο Κεράσοβο Κόνιτσας (2017) και  «στεριανού λαούτου» με τον Βασίλη Κώστα στον διαδικτυακό Λαβύρινθο του Ross Daly (2021). 

   Η μέχρι τώρα δράση του περιλαμβάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία) με συμμετοχές σε εκπομπές της Ελληνικής τηλεόρασης ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ALPHA, 4E, αλλά και σε χώρους όπως το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο μουσικής Βέροιας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το μουσείο της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Liederhalle Stuttgart, το αρχαίο θέατρο Δίου, το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, το θέατρο Αυλαία, το Φεστιβάλ Cosmopolis, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Φεστιβάλ Βωβούσας, το Φεστιβάλ Αμφίπολης, το Φεστιβάλ “Garofita Pietrei Craiului” στη Ρουμανία,  αλλά και σε πολλά άλλα φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, θέατρα και συναυλιακούς χώρους.

   Υπήρξε επί μακρόν μέλος της «Ορχήστρας Νέων Δίου» ως πιανίστας, καθώς και ως λαουτίστας ιδρυτικό μέλος και ενορχηστρωτής των ντουέτων “ΜΕΤατροπία” και “Θεριστές”, μετέχοντας σε πολλές μουσικές παραγωγές – video clips ως μέλος των δύο συνόλων,  αλλά και άλλες προσωπικές πρωτοβουλίες σε μικρότερες συνεργασίες όπως την κυκλοφορία των βίντεο κλιπ – σόλο λαούτο σε παραδοσιακά τραγούδια: «Ηπειρώτικη σουίτα», «Φράσια Πρεβεζάνικη», «Μελισσιμιό συρτό» και «Θερμιώτικο».

   Είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες του μουσικού χώρου όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Αντώνης Κυρίτσης,  η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο Βαγγέλης Δημούδης, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Σόλωνας Λέκκας, η Ξανθίππη Καραθανάση, η Αρετή Κετιμέ, ο Σταύρος Κουσκουρίδας, ο Δήμος Βουγιούκας, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Ψάλτης, ο Κυριάκος Πετράς, ο Χρήστος Τζιτζιμίκας, η Παγώνα Αθανασίου, ο Λάκης Χαλκιάς,  η Dilek Koc, ο Haig Yazdjian, ο Σπύρος Σιώλος, η Mehtap Demir, η Γιώτα Νέγκα, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Σοφία Παπάζογλου κ.ά. 

   Ως παιδαγωγός ο Παναγιώτης άρχισε να διδάσκει λαούτο από το 2016 έως 2018 στον Σύλλογο Μουσικοφίλων Πιερίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» στην Κατερίνη, ενώ από το 2020 μέχρι και σήμερα διδάσκει σε Μουσικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.