Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές πιάνου όλων των επιπέδων. Μέσα από τα έργα που έχουν επιλέξει οι συμμετέχοντες, στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνηθούν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την τεχνική και την ερμηνευτική προσέγγιση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεθόδους απομνημόνευσης των μουσικών έργων.
Βιογραφικό
O Θοδωρής Τζοβανάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πιάνο στην Ελλάδα δίπλα στη Δόμνα Ευνουχίδου. Στη συνέχεια με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος «Yamaha» και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» σπούδασε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης κοντά στη Roswitha Gediga και τον Geoffrey Douglas Madge αποκτώντας δίπλωμα σολίστ και τους μεταπτυχιακούς τίτλους «Konzertexamen» και «Master in performance». Στη συνέχεια, ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους και στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν πάνω στα έργα για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Έχει κερδίσει τρία πρώτα βραβεία σε ισάριθμους πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου και το βραβείο McKenzie του International Keyboard Institute and Festival της Νέας Υόρκης. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Σεντ Άντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Κάιρο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και αλλού. Πρώτες εκτελέσεις του περιλαμβάνουν το Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Λουτοσλάβσκι στην Ουκρανία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Οδησσού και στην Ελλάδα με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνία Concertante για Πιάνο και Ορχήστρα του Σιμανόβσκι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το κοντσέρτο Lousadzak του Χοβχάνες και το νεανικό Κοντσέρτο του Μπετόβεν (WoO 04) με την ορχήστρα Καμεράτα.
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Αιμίλιου Ριάδη. Η τελευταία του ηχογράφηση περιλαμβάνει τραγούδια των Σούμαν, Σούμπερτ, Μπραμς, Βολφ και Μέντελσον. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια εργάζεται ως καθηγητής πιάνου έχοντας στο ενεργητικό του έναν μεγάλο αριθμό σπουδαστών που ολοκλήρωσαν πλάι του τις πιανιστικές σπουδές τους. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.