Πληροφορίες

Ερμηνεία και τεχνική στην μελέτη της κλασσικής κιθάρας. Η μουσική μέσω της τεχνικής και η τεχνική στην υπηρεσία της μουσικής.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λαμία και πήρε το δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης στην τάξη κιθάρας του Δ. Κοντογιάννη το 1992. Συνέχισε τις σπουδές του στα μεταπτυχιακά τμήματα του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη απ’ όπου αποφοίτησε το 1995.

Από το 1997 έως το 2000 φοίτησε στο Concervatorio Superior της Μαδρίτης και στο Concervatorio Superior της Cordoba (Ισπανία) κοντά στους M. Jimenez και M. Barbera αντίστοιχα καθώς και στην Ακαδημία “Robert Schumann” του Dusseldorf (Γερμανία) κοντά στο κιθαριστή Joaquin Clerch. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg (Αυστρία) με Bakkalaureat και Magister Diplom της τάξης του M. Seidel (κιθάρα) και J. Huebsher (τμήμα παλιάς μουσικής) αποσπώντας παράλληλα, μετά από εισήγηση του πανεπιστημίου, το βραβείο του καλύτερου απόφοιτου της χρονιάς (Wurdigungpreis) από το υπουργείο τεχνών και επιστημών της Αυστρίας. Η διάκριση δόθηκε για πρώτη φορά σε κιθαριστή από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα κοντά στους S. Fontaneli (μαέστρος της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής Mozarteum), L. Brouwer, E. Fisk και M. Barrueco.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με θέμα την ανάλυση και ηχογράφηση στις 14 Φαντασίες για Σόλο κιθάρα του Κατελάνου συνθέτη F. Sor.

Από τα πρώτα ακόμη μουσικά του βήματα λάμβανε μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας διακρίσεις όπως :

 • 1ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (1993)
 • 3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “A. Segovia”, Linares (Ισπανία 1997)
 • 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Paco Santiago Marin”, Granada (Ισπανία1999)

page1image2271679728

 • 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Alhambra”, Alkoy (Ισπανία 2000)
 • 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Sinaia” (Ρουμανία 2001)
 • 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κιθάρας «Αρχάνες» (Κρήτη 2001)
 • 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Walkersheim” (Γερμανία 2001)
 • Βραβείο “J. Rodrigo” στο Διεθνή Διαγωνισμό “Michelle Pittaluga”, Allesandria (Ιταλία 2001)
 • 3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “A. Segovia”, Herradura (Ισπανία 2002)
 • 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Forum Gitarre”, Βιέννη & Ειδικό Βραβείογια την καλύτερη ερμηνεία των έργων του J. Rodrigo (Αυστρία 2002)
 • 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό “Leo Brouwer”, La Habana (Κούβα 2004)Οι επιτυχίες του καθώς και οι συνεργασίες του σε έργα μουσικής δωματίου, του προσέφεραν μια έντονη συναυλιακή και εκπαιδευτική δραστηριότητα με recital σε σημαντικά διεθνή Φεστιβάλ όπως Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βόλου, Βέροιας, Πάτρας, Iserlohn, Esterghom, Tijuana, Bratislava, Mikulov, Bogorica, Il de Re, Pomferada, Wien, Laufen, Gran Canaria, Tenerife, Rust.Έχει ηχογραφήσει CD”s με έργα τών V.Asencio, M, Llobet, R. Gerard, E. Pujol, A. Jose, τις Σονάτες για κιθάρα τών J. Turina, J. Rodrigo, M. C. Tedesco, M. M. Ponce και τα έργα για βιολί και κιθάρα του N. Paganini (συμπεριλαμβανομένου του trio για guitar violin and cello), τις 6 Rossinianas του M. Giuliani, τα 36 caprices του L. Legnani καθώς και μεταγραφές έργων συνθετών του ύστερου Baroque όπως G. F. Telemann, J. Duphly, G. Brescianello σε όργανο ρεπλίκα των αρχών του 19ου αιώνα.Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει την εκτέλεση του ρεπερτορίου της κιθάρας σε όργανα μπαρόκ και κλασσικορομαντικής περιόδου με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του πρώιμου ρομαντισμού.

  Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα εκτός από πολυετή συνεργασία με μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας και της Καβάλας περιλαμβάνει διδασκαλία σε διοργανώσεις με αντικείμενο τη κιθάρα και τη μουσική δωματίου ενώ μαθητές το έχουν βραβευτεί κατ’ επανάληψη σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 δίδαξε το μάθημα ̈Κιθάρα: από την τεχνική στην ερμηνεία και δημιουργία ̈ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Έχει συνθέσει μια σειρά έργων για κιθάρα και μουσικής δωματίου ενώ το 2018 απέσπασε το 1ο Βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης για κιθάρα στο Rust (Αυστρία) με το έργο Rust Perpetuo.

Από το 2014 είναι ο Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης με διεθνή πλέον απήχηση και αναγνώριση στο οποίο έχουν συμμετάσχει μερικοί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του οργάνου. Οι διαγωνισμοί σύνθεσης και εκτέλεσης δε που διοργανώνονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ αποτελούν σημείο αναφοράς διεθνώς.

Από το 2019 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.