Πληροφορίες

Στην σύντομη αυτή εισήγηση θα παρουσιαστεί η ζυγιά της Μακεδονικής λύρας και του νταϊρέ. Θα μιλήσουμε για την κατασκευή των οργάνων και τα διάφορα μέρη που τα αποτελούν, την λειτουργία τους και την χρήση μέσα στα τοπικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου. Θα αναλύσουμε την τεχνική παιξίματος, με αναφορές στο κάθε χωριό και το τοπικό του ηχόχρωμα.

Θα παρουσιαστεί ένα μέρος του μουσικού ρεπερτορίου της Μακεδονικής λύρας, οι περιορισμοί και οι δυνατότητες αυτής λόγω κατασκευής και κουρδίσματος. Τέλος, θα αναφερθούμε στην σημασία της για το σήμερα και τις πιθανές μελλοντικές χρήσεις ή πειραματισμούς πάνω στο ίδιο το όργανο.

Θα πραγματοποιηθεί το τρίωρο εργαστήριο το Σάββατο 30/7/2022 11 το πρωί για τους συμμετέχοντες της Δυτικής Εβδομάδας και το Σάββατο 6/8/2022 για τους συμμετέχοντες της Ανατολικής Εβδομάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι να κρατήσουν τη θέση τους κάνοντας εγγραφή παρακάτω.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1984 στην Δράμα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του London College of Music, Thames Valley University. Έχει γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις “Ο Λάμπρος”, “H Πτέρυγα”, “Περιμένοντας τον Γκοντό” (Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Έλενα Μαυρίδου), “Golfo director’s cut” και “Τέλος” (Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Σίμος Κακάλας), “Cleansed” (Έφη Γούση), “Η Ωραία του Πέραν” (Θεοδώρα Καπράλου – Γιώργος Παπαγεωργίου) και για την ταινία μικρού μήκους “Μήδεια Μελέα” (Χρήστος Καράμπελας). Έχει επιμεληθεί μουσικά τις παραστάσεις “Αποχαιρετιστήριο δείπνο” και “Πνεύμονες” (Δημήτρης Λάλος).

Από το 2011 ξεκίνησε η επαφή του με την παραδοσιακή μουσική της Δράμας και την μακεδονική λύρα. Στην εκμάθησή της είναι αυτοδίδακτος. Το 2013 έπαιξε μακεδονική λύρα στο Αρχαίο Θέατρου της Επιδαύρου, στην παράσταση “ Άσκηση Επίδαυρος Σύσσημον ” σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Από το 2013 εργάζεται και ώς οργανοποιός έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα οργανοποιίας της σχολής “Σίμων Καράς” με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη.

Συμμετείχε στην 8η και 9η Συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι (2015,2017) που γίνεται στην Κάσο, αντιπροσωπεύοντας την λύρα Μακεδονίας. Ώς οργανοποιός έχει λάβει μέρος στην 1η και 2η Έκθεση παραδοσιακής οργανοποιίας της σχολής ΚΕΠΕΜ “Σίμων Καράς”. Από το 2019 διδάσκει λύρα Μακεδονίας και Θράκης στη σχολή ΚΕΠΕΜ “Σίμων Καράς”.

Το 2020 συμμετείχε ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση “Πέρσες”, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.