Πληροφορίες

Tο εργαστήριο αυτό προτείνει την εμβάθυνση του ισπανικού ρεπερτορίου από το 16ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ετοιμάσουν έργα γραμμένα για μοντέρνα κιθάρα αλλά και προγενέστερα όργανα όπως βιχουέλα, μπαρόκ, ρομαντική κλπ., στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική προσέγγιση της εκάστοτε περιόδου. Αυτό περιλαμβάνει παλιά σημειογραφία όπως ταμπλατούρες, αυθεντικές μεθόδους, εκδόσεις, οργανολογία, καθώς και πρακτικές εκτέλεσης (τεχνικές, στολίδια, παραγωγή ήχου) εφαρμοσμένα πάνω σε όργανα εποχής. Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ισπανικού ρεπερτορίου ο μαθητής παρακινείται να διευρύνει τις ερμηνευτικές αλλά και τις τεχνικές του δεξιότητες.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος είναι κιθαριστής, ερευνητής και παιδαγωγός που ζει από το 2011 στις Βρυξέλλες.

Είναι διδάκτωρ στις Τέχνες από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών(VUB) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: κλασική κιθάρα και παλαιά νυκτά όργανα από το Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών. Εκεί αποφοίτησε με τις ανώτατες διακρίσεις υπό την καθοδήγηση των περίφημων Αντιγόνη Γκόνη και Xavier Diaz-Latorre αντίστοιχα. Από το 2014-2021 εργάστηκε και δίδαξε στο ίδιο ίδρυμα ως ερευνητής και βοηθός κιθάρας ενώ το 2019-2021 δίδαξε επίσης ιστορική εκτέλεση στο μεταπτυχιακό τμήμα κιθάρας. Η διδακτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει ακόμα δημόσιες μουσικές σχολές της Φλάνδρας, το Ισπανικό ινστιτούτο Θερβάντες και από 2021 το Κρατικό Ωδείο της Μπρυζ.

Τα πρώτα του βήματα στην κιθάρα έγιναν στην ηλικία των 9 στο Δημοτικό Ωδείο και στο Μουσικό σχολείο Δράμας ενώ οι βασικές του σπουδές ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης από τις τάξεις των Έλενα Παπανδρέου και Θάνο Μήτσαλα. Στη συνέχεια παρακολούθησε με υποτροφία την ιστορική μουσική Ακαδημία Chigiana της Σιένα της Ιταλίας με τον διάσημο Oscar Ghiglia όπου έλαβε τον τίτλο “Diploma di Meritο”.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια με διάσημους κιθαρίστες όπως: Rafael Andia, Sergio and Odair Assad, Zoran Dukic, Sharon Isbin, Margarita Escarpa, Κώστας Κοτσιώλης και ανάμεσα σε άλλους κιθάρας φλαμένκο με Gerardo Nuñez και λαούτου με τον Rolf Lislevand. Καθοριστικής σημασίας υπήρξαν τα μαθήματα που παρακολούθησε με τον Carles Trepat στην Cervera της Ισπανίας: Catedra “Emilio Pujol” και η πρόσκληση του για συμμέτοχη στην αναδημιουργία της ορχήστρας “Lira Orfeo-Miquel Llobet”.

Η κύρια καλλιτεχνική του δραστηριότητα κινείται στον κλάδο της ιστορικά ενημερωμένης εκτέλεσης από την αναγέννηση μέχρι αρχές 20ου αιώνα. Ερμηνεύει συχνά ισπανική μουσική παίζοντας αναγεννησιακή βιχουέλα και μπαρόκ κιθάρα ενώ έχει εξειδικευτεί ιδιαίτερα στον ύστερο ρομαντισμό μέχρι και το μοντερνισμό σε αυθεντικά όργανα και χορδές εποχής. Η έρευνά του με θέμα: « Η κιθάρα κονσέρτου 1920-1939 στην Ισπανία: αναπλάθοντας μια χαμένη παράδοση/ εκτέλεση» τον οδήγησε στον πρώτο του δίσκο με έργα του Ισπανικού μοντερνισμού, ο οποίος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2019 με την Βέλγικη εταιρεία “Passacaille”.

Έχει δώσει συναυλίες σε χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία σε περίφημες αίθουσες όπως Palais des Beaux Arts, Flagey(Brussels), Palacio Chigi (Siena), Seu Vella (Lleida), King’s College(London) και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πέρα από την συναυλιακή του δραστηριότητα, ο Γιάννης έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες ακαδημίες, και σε μεγάλα συνέδρια για την κιθάρα όπως “IGRC-University of Surrey”-Αγγλία ,“The instrument of change-Melbourne Conservatory of Music”-Αυστραλία, 3rd Altamira guitar symposium- Χονγκ Κονγκ. ενώ άρθρα του έχουν εκδοθεί σε διεθνή περιοδικά.