Πληροφορίες

Πρόκειται για ένα workshop που στοχεύει στην εμβάθυνση του μονόφωνου βυζαντινού μέλους της λατρευτικής πράξης της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, μέσα από τις τρεις βασικές φόρμες μελοποιΐας της οκταηχίας. Ατομική προσέγγιση του ψαλμού, ομαδική καλλιέργεια του χορού που αποσκοπούν στη βελτίωση της ερμηνείας και της εκτέλεσης των τροπαρίων μέσα από το «φρασάρισμα» των θέσεων, και παρουσίαση διαφόρων στυλ ερμηνείας και ύφους στην ιστορική διαδρομή της ψαλτικής τέχνης, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του workshop.

Τα μέλη που θα διδαχθούν, προς εφαρμογή όλων των παραπάνω, είναι τα προσόμοια κατ΄ ήχον, σε σύντομο και αργό ειρμολογικό μέλος, Δοξαστικά του όλου ενιαυτού και Κοινωνικά των Κυριακών του Πέτρου Πελοποννησίου, καθώς επίσης και Καλοφωνικοί Ειρμοί του Μπαλασίου Ιερέως με ομόηχα κρατήματα.

Βιογραφικό

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δράμα, ασχολείται με τη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι από την ηλικία των έξι ετών. Είναι Δρ. Θεολογίας με ειδίκευση στη βυζαντινή μουσικολογία και ψαλτική τέχνη. Κατέχει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, από την τάξη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου, ενώ παράλληλα έχει περατώσει τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής και στη θεωρία της ανατολικής μουσικής με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Θωμά Αποστολόπουλο.

Από το 2000 έως σήμερα είναι ο υπεύθυνος καθηγητής της σχολής βυζαντινής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και από το 1996 έως το 2011 δίδαξε τη Βυζαντινή μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Παράλληλα, διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Υπηρέτησε ως Γ΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Παναγούδας Θεσσαλονίκης και ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Θεσσσαλονίκης, ενώ από το 1998 έως και σήμερα είναι πρωτοψάλτης του ιδίου Ναού.
Είναι ιδρυτής και χοράρχης των Βυζαντινών χορών «Δομέστικοι της Δράμας» (1996-2015), «Βυζαντινός χορός ΚΩΘ» (2000 έως σήμερα) και «Καλοφωνία» (2019 έως σήμερα), που τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Επίσης, ασχολείται ενεργά με τις επιτόπιες καταγραφές του δημοτικού μας τραγουδιού, συμμετέχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια με εισηγήσεις και έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε επιστημονικά περιοδικά.

Αριθμεί περισσότερες από 500 συναυλίες στην Αίγυπτο, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α., στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Πολωνία, στην Τουρκία κ.α. Παράλληλα, έχει εκδώσει οκτώ (8) δίσκους ακτίνας βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού (Καλώς ανταμωθήκαμε, Χριστός Πάσχων-Χριστός Ανέστη, Φίλοι μ΄ καλώς ορίσατε, Τα τραγούδια μας, Ωδήν επινίκιον Χριστώ Αναληφθέντι, Δραμινό Συναξάρι και Ρόδον το αμάραντον) και έχει βιντεοσκοπήσει και ηχογραφήσει για την ελληνική και πολωνική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Τέλος, έχει τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστωρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.