Πληροφορίες

Η τέχνη του στεριανού λαούτου.

Το λαούτο αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια μουσικά όργανα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με απεριόριστες δυνατότητες.  Το
ηχόχρωμά του το καθιστούν ως το ευγενέστερο και εκφραστικότερο μουσικό όργανο.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί
βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στις περισσότερες κομπανίες ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στον Ελλαδικό χώρο.  Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε το ελληνικό στεριανό λαούτο τόσο στον σολιστικό όσο και στον συνοδευτικό του ρόλο, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στην κάθετη τεχνική με τις κλειστές θέσεις, στην ανάπτυξη φρασεολογίας, στους δρόμους, στην ρυθμολογία και την εναρμόνιση.  Θα επικεντρωθούμε στην εκτέλεση και ερμηνεία δεξιοτεχνικών οργανικών σκοπών και τραγουδιών κυρίως της στεριανής, αλλά και της νησιώτικης Ελλάδος που δεσπόζει το λαούτο όπως Ήπειρος,  Ρούμελη, Πελοπόννησος, Μακεδονία, Κυκλάδες κ.ά.  Παράλληλα, θα εστιάσουμε σε ζητήματα διαποίκιλσης για να προσεγγίσουμε με λεπτομέρεια το ύφος του κάθε μουσικού ιδιώματος, όπως επίσης και στα βασικά ρυθμικά μοτίβα της κάθε περιοχής.  Τέλος, θα ασχοληθούμε με τον αυτοσχεδιασμό πάνω στα τροπικά συστήματα (δρόμοι, αρχαϊκές τροπικές δομές) όπως αυτά εφαρμόζονται στο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές, σπουδαστές, επαγγελματίες και φίλους του οργάνου που βρίσκονται σε ένα επίπεδο μετρίου και άνω, με βασική προϋπόθεση την αγάπη για το λαούτο, το μεράκι, τη δημιουργική διάθεση, την όρεξη για μουσική συναναστροφή, ατομική και ομαδική μελέτη.  Να σημειωθεί πως δεν θα υπάρξει διαχωρισμός τμημάτων αρχαρίων και προχωρημένων.  Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής – ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει μια
σχετική εμπειρία στο όργανο και να μπορεί να εκτελέσει με τη βοήθεια του δασκάλου τις μουσικές φράσεις – παραλλαγές και σκοπούς που θα επιδεικνύονται.  Εννοείται ότι όπου και όποτε χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, αυτή θα παρέχεται.

Επίσης, αν παρ’ όλα αυτά ένας ενδιαφερόμενος που είναι σε αρχικό στάδιο, θέλει να συμμετέχει και να επωφεληθεί όσο μπορεί από τα μαθήματα, είναι ευπρόσδεκτος.  Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής μαθητών με μουσικό όργανο της επιλογής τους.

Βιογραφικό

Γεννημένος στην Κατερίνη το 1997, ο Παναγιώτης Σάκκουλας ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε ηλικία των 6 ετών, με το πιάνο. Αργότερα, διδάχτηκε λαούτο δίπλα στον κορυφαίο Δάσκαλο και δεξιοτέχνη Χρήστο Ζώτο. Σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση ελληνική παραδοσιακή/δημοτική μουσική και ειδίκευση στο λαούτο, αποφοιτώντας με τιμές και βραβείο διάκρισης ως πρωτεύσας φοιτητής για το ακαδημαϊκό έτος 2019 (βαθμός πτυχίου 9,25 «Άριστα»). Παράλληλα, μελέτησε πολίτικο λαούτο (λάφτα) και θεωρία μακάμ υπό την καθοδήγηση του Σωκράτη Σινόπουλου. Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει στα μουσικά σεμινάρια «Μουσικές Γέφυρες» με τον Χρήστο Ζώτο στους Μελισσουργούς Τζουμέρκων (2016), «Βαλκανικής μουσικής» με τον Δήμο Βουγιούκα στο Κεράσοβο Κόνιτσας (2017) και «στεριανού λαούτου» με τον Βασίλη Κώστα στον διαδικτυακό Λαβύρινθο του Ross Daly (2021). Η μέχρι τώρα δράση του περιλαμβάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία) με συμμετοχές σε εκπομπές της Ελληνικής τηλεόρασης ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ALPHA, 4E, αλλά και σε χώρους όπως
το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο μουσικής Βέροιας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το μουσείο της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Liederhalle Stuttgart, το αρχαίο θέατρο Δίου, το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, το θέατρο Αυλαία, το Φεστιβάλ Cosmopolis, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Φεστιβάλ Βωβούσας, το Φεστιβάλ Αμφίπολης, το Φεστιβάλ “Garofita Pietrei Craiului” στη Ρουμανία, αλλά και σε πολλά άλλα φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, θέατρα και συναυλιακούς χώρους. Έχει πολυάριθμες και αξιόλογες συνεργασίες με τους Πετρολούκα Χαλκιά, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, Παναγιώτη Λάλεζα, Αντώνη Κυρίτση, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Βαγγέλη Δημούδη, Χρόνη Αηδονίδη, Σόλωνα Λέκκα, Ξανθίππη Καραθανάση, Αρετή Κετιμέ, Σταύρο Κουσκουρίδα, Δήμο Βουγιούκα, Νίκο Φιλιππίδη, Γιώργο Ψάλτη, Κυριάκο Πετρά, Χρήστο Τζιτζιμίκα, Παγώνα Αθανασίου, Λάκη Χαλκιά, Γιώργο Κοτσίνη, Σταύρο Μπόνια, Βασίλη Σερμπέζη, Dilek Koc, Haig Yazdjian, Γιάννη Διονυσίου, Σπύρο Σιώλο, Mehtap Demir, Κωστή Αβυσσινό, Γιώτα Νέγκα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργο Καζαντζή, Δημήτρη Μπάση, Χρήστο Νικολόπουλο, Γλυκερία, Μανώλη Μητσιά, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Πέτρο Γαϊτάνο, Ζαχαρία Καρούνη, Σοφία Παπάζογλου κ.ά.
Ως παιδαγωγός άρχισε να διδάσκει λαούτο από το 2016 έως 2018 στον Σύλλογο Μουσικοφίλων Πιερίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» στην Κατερίνη, ενώ από το 2020 μέχρι και σήμερα διδάσκει σε Μουσικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Παναγιώτης Σάκκουλας ιδιαίτερα καταρτισμένος, αποτελεί έναν δυναμικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών και υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό και αφοσίωση την τέχνη του στεριανού λαούτου. Πιστός στη μουσική παράδοση δίνει έμφαση στο ύφος και το μουσικό ιδίωμα, με επιμονή στην εκτέλεση και ερμηνεία των σκοπών και τραγουδιών κάθε περιοχής της Ελλάδος.