Λένα Πετροπούλου

Βασίλης Κανελλόπουλος

Τάσος Παπαδόπουλος

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής καθημερινές δραστηριότητες:

Ø Α. Ρυθμολογία – Φωνητικός αυτοσχεδιασμός- Body percussion – 2 ώρες

Εμψυχωτής: Βασίλης Κανελλόπουλος, μουσικός-ηθοποιός

Ø Β. Κινησιολογία- Στοιχεία χορογραφίας- Κινητικός αυτοσχεδιασμός – 2 ώρες

Εμψυχωτής: Τάσος Παπαδόπουλος, χορευτής, χορογράφος, ηθοποιός

Ø Γ. Θεατρικό παιχνίδι- Αυτοσχεδιασμός- Εκφραστικός λόγος / εμβάθυνση κειμένου- 2 ώρες

Εμψυχώτρια: Λένα Πετροπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, κειμενογράφος

 

Στόχος των σεμιναρίων θα είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις ευρύτερες τεχνικές του θεάτρου, η δημιουργική έκφραση, η καλλιέργεια των εκφραστικών τους μέσων και η συλλογικότητα.

Η διαδικασία των μαθημάτων θα βοηθήσει στην προσωπική εξέλιξη του κάθε μέλους της ομάδας χωριστά, αλλά και στη δημιουργία κλίματος ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας.

Απώτερος σκοπός του κύκλου σεμιναρίων θα είναι η, από κοινού, δημιουργία μια μίνι παράστασης θεάτρου της επινόησης, που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων και θα παρουσιαστεί την τελευταία μέρα στο κοινό, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων και θέτοντας τα αποτελέσματα τους σε ‘’δημιουργική έκθεση’’.

Βιογραφικό

Η πολυσυλλεκτική ομάδα θεατρικής δράσης και performance NΟVAN theatre group δημιουργήθηκε το 2010 από τη Λένα Πετροπούλου (ηθοποιό, κειμενογράφο, εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων, σκηνοθέτη), τον Τάσο Παπαδόπουλο (χορευτή, χορογράφο, ηθοποιό), τον Πέτρο Μαλιάρα (ηθοποιό, εμψυχωτή ομάδων, σκηνοθέτη) και τον Βασίλη Κανελλόπουλο (ηθοποιό, μουσικό).

Αριθμεί πάνω από 60 μέλη- επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Έδρα της η Θεσσαλονίκη, Ολύμπου 5. Στόχος της το καλλιτεχνικό ταξίδεμα, η συλλογικότητα, η δημιουργική συν-ύπαρξη και η επικοινωνία με τον άνθρωπο, μέσω των ιστοριών και της τέχνης/τεχνικής των παραστατικών τεχνών.

Οι παραστάσεις της ομάδας -ενηλίκων & παιδικές- παρουσιάζονται σε θεατρικούς -και μή- χώρους και είναι φτιαγμένες για να μεταφερθούν, όπου τις καλούν.

Οι συνεργασίες των NOVAN με άλλες συγγενείς καλλιτεχνικές ομάδες και ανεξάρτητους δημιουργούς της πόλης, καθώς και με φορείς (ΚΘΒΕ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, Δήμος Θεσσαλονίκης, HELEXPO, Δήμος Δράμας, Θεσσαλικό Θέατρο κ.α.), την καθιστούν μια από τις πιο ενεργές ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικοί τίτλοι παραστάσεων, συνεργασίες, διακρίσεις της ομάδας:

‘‘Ονειρεύτηκα την Ευτυχία και μου είπε:’’ (Α’ Βραβείο Σκηνοθεσίας 3ο AST Fest Αθηνών, 2022-2023),

‘‘Το μικρό, τρελό πράγμα που ονομάζεται έρωτας’’ (συμπαραγωγή και περιοδεία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, 2019-2020)

‘‘EXOSIS project’’ (Ανάθεση: Δήμος Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, SKG Bridges Festival, 2018)

‘‘Απόψε στο Στράτφορντ’’(Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ 5×5 ΚΘΒΕ, Βραβείο τοπικού θιάσου – Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης , 2016-2017)

‘‘Οι μύθοι που σκαρώσαν παραμύθι’’ (Α’ Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Παράστασης, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 2015)

‘‘Δικαιώματα πεζών: θεατρικές δράσεις & παρεμβάσεις – Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Νεολαίας’’ (Ανάθεση: Ένωση Πεζών, Δήμος Θεσσαλονίκης, 2015)

‘‘Λόγια της ποταμίδας’’ (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Φεστιβάλ Άνοιξης Δήμου Παιονίας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Ελευθέρια Δήμου Δράμας, 2014-2015)

‘‘Εις τους πέντε δρόμους’’ (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, περιοδεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Θεατρικές φωνές της πόλης – Δήμου Θεσσαλονίκης, Κοινωφελής Οργανισμός Δήμου Θεσσαλονίκης, 2011-2015) κ.α

 

Βασίλης Κανελλόπουλος – ηθοποιός, μουσικός

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απόφοιτος του Θεατρικού Εργαστηρίου “Ούγκα Κλάρα”. Είναι, επίσης, κάτοχος Πτυχίου στο Τρομπόνι και Πτυχίου Αρμονίας από το Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακές σπουδές ΠΜΣ Επιστημών και Τεχνών του Παν. Μακεδονίας

Είναι συνιδρυτής της εταιρίας Θεατρικών Παραγωγών NOVAN theatre group, όπου και παραδίδει μαθήματα ρυθμικής αγωγής στις εργαστηριακές ομάδες της.

Από το 2007 έχει εμφανιστεί σε πληθώρα θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών ως ηθοποιός και μουσικός και έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις ως stand up comedian.

Στο θέατρο έχει πρωταγωνιστήσει, ενδεικτικά, στις παραστάσεις: “Το Παλτό” του Ν. Γκόγκολ, “Το τρελό, μικρό πράγμα που ονομάζεται Έρωτας” της Λ. Πετροπούλου, “Ο Πειρασμός” του Ξενόπουλου, “Ο θάνατος σου η ζωή μου” του Σακελλάριου, “Ο καθείς κατά τα έργα του κρίνεται” του Παπαδιαμάντη, “Αριζόνα” του Juan Carlos Rubio, “Του Κουτρούλη ο γάμος” σε σκηνοθεσία Δ. Σακατζή, “Δεύτε τελευταίον ασπασμόν” του Π. Μαλιάρα , ῾῾Φτυστός ο Μακαρίτης῾῾ της Π. Φυλακτάκη, ῾῾Το Τάβλι῾῾ του Δ. Κεχαίδη, ῾῾Απόψε στο Στρατφορντ῾῾ της Μ. Γαβριηλίδου κ.α.

Έχει λάβει μέρος στις ταινίες “Τα χρόνια της νιότης” του Μ. Χαραλαμπίδη, “The Bricklayer” των Hanna Weg & Matt Johnson, “Καταφυγιο 2” του Χρ. Νικολέρη , “Πολιορκία” του Β. Τσικάρα και σε πλήθος ταινιών μικρού μήκους.

Ως μουσικός είναι μέλος της ‘’Plus & Μinus Collective orchestra’’(free jazz) και της ‘’Φίλιππος Νάκας Big Band Orchestra’’, ενώ έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Θεσσαλονίκης και με πολλά μουσικά σχήματα και φιλαρμονικές.

 

 

Τάσος Παπαδόπουλος – κινησιολόγος, χορογράφος, ηθοποιός

 

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Α. Καφαντάρη (Υπουργείο Πολιτισμού κ Αθλητισμού)

Έχει εργαστεί ως χορογράφος σε παραγωγές των φορέων: Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, Κ.Θ.Β.Ε., Φεστιβάλ Επταπυργίου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, Βέροιας, Ιωαννίνων, Θεσσαλικό Θέατρο, Αθηναϊκή Σκηνή, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Μικρός Βορράς, Theatraction, Θέατρο του Βορρά, Χοροθέατρο Τέχνης Χ.Α.Ν.Θ. κ.α.

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Μαίρη Ανδρέου, Ελένη Ευθυμίου, Γιάννη Ιορδανίδη, Γιώργο Κιουρτσίδη, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Λένα Πετροπούλου, Τάσο Ράτζο, Γιάννη Ρήγα, Εύη Σαρμή, Δέσποινα Σαρόγλου, Σοφία Σπυράτου, Στέλιο Χατζηαδαμίδη κ.α.

Συνεργάτης της κολεκτίβας καλλιτεχνών -με και χωρίς αναπηρία- Εν Δυνάμει, και ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεατρικής δράσης και performance Novan theater group.

Διδάσκει κινησιολογία στην Δραματική Σχολή Ροντίδη, σύγχρονο χορό και κινητικό αυτοσχεδιασμό στο Novan Theater & Dance Lab.

 

Λένα Πετροπούλου – ηθοποιός, σκηνοθέτης, κειμενογράφος

 

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1977. Ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1996. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ παρακολούθησε τετραετή κύκλο θεατρικών σπουδών στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης του Θεάτρου Αμαλία Θεσσαλονίκης, καθώς και σεμιναριακούς κύκλους με τη διεθνή ομάδα Complicite. Είναι τακτικό μέλος του Σ.Ε.Η από το 2008.

Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών ως ηθοποιός με τον παιδικό θίασο της Κ. Ρουγγέρη στη Θεσσαλονίκη και από το 2008 έχει δημιουργήσει την επαγγελματική ομάδα παιδικού θεάτρου και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ‘‘Σκοινί-Κορδόνι’’, σε δικά της κείμενα και σκηνοθεσία.

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις του ελεύθερου θέατρου:

«Ο Επιστάτης», «Καλά Χριστούγεννα κύριε Σκρούτζ», «Ελεύθερη Πτώση», «Νεκρόδειπνος», «Ιστορίες Πείνας», «Τί λαός, τί Κολωνάκι», «Φτυστός ο μακαρίτης», «Δε μετρώ», «Σπιρτόκουτο», «Bouboulina Untold» κ.α. Επίσης έχει λάβει μέρος σε ταινίες μικρού μήκους, performances και παραστάσεις δρόμου, ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης.

Από το 2010 σκηνοθετεί, γράφει και παραδίδει μαθήματα σωματικού θεάτρου και αυτοσχεδιασμού για την ομάδα NOVAN Theatre Group, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική υπεύθυνη.

Έχει γράψει, συνθέσει και διασκευάσει πάνω από 25 θεατρικά κείμενα.

Πρόσφατες δουλειές της στο κομμάτι της επαγγελματικής σκηνοθεσίας είναι τα: «Dirty Fairy and the Tales», «Εις τους πέντε δρόμους», «Τhe one round show», «Το έγκλημα Κ», «Ουρανός ανάμεσα», «Λόγια της ποταμίδας», «Απόψε στο Στράτφορντ», «String-ΛΑ», «Το μικρό τρελό πράγμα που ονομάζεται έρωτας», «Ονειρεύτηκα την Ευτυχία και μου είπε:» κ.α.

Συνεργάστηκε από το 2009 ως το 2015 με το Φεστιβάλ Κιν/φου και Ντοκυμαντέρ Θες/νίκης ως σκηνοθέτης των Τελετών Έναρξης και Λήξης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την εμπειρία και τη ζέση της ομάδας για συνεργασίες με συλλογικότητες και νέους θεσμούς.