Πληροφορίες

Στο εργαστήριο θα μελετήσουμε τραγούδια από τις περιοχές της Βόρειας κυρίως Ελλάδας, εστιάζοντας σε ρεπερτόριο που σχετίζεται με τους πληθυσμούς της περιοχής αυτής, είτε αυτοί είναι γηγενείς ή ερχόμενοι από άλλες περιοχές.

Τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, η Μακεδονία, η Θράκη, η Ανατολική Ρωμυλία και φυσικά η Κωνσταντινούπολη, θα είναι οι περιοχές μελέτης μας.

Θα αποδομήσουμε τις μελωδίες των τραγουδιών, απομονώνοντας στολίδια, γυρίσματα, ποικίλματα και χρησιμοποιώντας τα ως γυμνάσματα της φωνής αλλά και ως και εργαλεία μελέτης της τέχνης του παραδοσιακού τραγουδίσματος.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες τραγουδιστές, καθώς και σε σπουδαστές οποιουδήποτε είδους τραγουδιού.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία οκτώ χρονών έγινε μέλος της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής του Ι. Τσιαμούλη όπου παρακολούθησε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών χορών της Ελλάδας και συμμετείχε στις συναυλίες και τις δισκογραφικές παραγωγές της χορωδίας.

Στην ηλικία των δεκατριών χρονών ξεκίνησε μαθήματα στο ούτι και τη βυζαντινή μουσική με τον Χρήστο Τσιαμούλη.

Το 1991 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεότητας (JMF-Jeunesse Musiqual de France) που έγινε στο Παρίσι παίζοντας ούτι και τραγουδώντας. Από το 1993 και για εννέα χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια στο ούτι στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Το 1995 παρέδωσε σεμινάρια για την Ελληνική δημοτική μουσική σε γυμνάσια και λύκεια της Φινλανδίας. Επίσης, εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά παραδίδοντας μαθήματα ουτιού και αποτελώντας μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας του Δήμου Πειραιά.Απέκτησε το δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής τον Ιούνιο του 2000 ύστερα από πεντάχρονη μαθητεία δίπλα στον Ι. Αρβανίτη.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά ντοκυμαντέρ-αφιερώματα στο ρεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, όπως Εμείς οι λαλητάδες, Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς, Εις ανάμνησην στιγμών ελκυστικών, Αλάτι της γης και αλλού.

Στο χώρο της Ελληνικής δημοτικής μουσικής έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις επί σειρά ετών με τους: Δόμνα Σαμίου, Αρχείο Ελληνικής μουσικής, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αρχείο Ελληνικής δισκογραφίας κ.ά. ενώ στο χώρο του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού με τους: Ν. Ξυδάκη, Ν. Παπάζογλου, Π. Δουρδουμπάκη, Ορχήστρα των χρωμάτων, Π. Θαλασσινό κ.ά.

Στο χώρο της Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, από το 2013 συνεργάζεται με τον Jordi Savall σε συναυλίες σε Ευρώπη και Ασία για τα προγράμματα: «Mare Nostrum», «Esperit del Balkans», «Pèlerinages De l ‘Ame», «Orient, Occident» και «Ibn Battuta». Το πρόγραμμα «Ibn Battuta» ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Άμπου Ντάμπι. Επίσης συνεργάζεται με το μουσικό συγκρότημα «L’ Arpeggiata» σε συναυλίες στην Ευρώπη. Από το 2016 εργάζεται πάνω σε ένα μουσικό σχέδιο με τίτλο «The Anastatica project» που περιγράφει το ταξίδι του Ρόδου της Ιεριχούς (Anastatica Hierohuntica), «από τόπο σε τόπο, εποχή σε εποχή»…

Το 2016 ηχογράφησε στην Κωνσταντινούπολη το soundtrack του τηλεοπτικού σήριαλ Muhteşem Yüzyıl – Kösem Sultan με τον τούρκο συνθέτη Aytekin Ataş.

Από το 2011 παραδίδει σεμινάρια Ελληνικού τραγουδιού σε εξαμηνιαία βάση στη Μασσαλία για την «Hiphaistia Association Européenne Pour l’ Expression de la Culture Grecque».

Διδάσκει δημοτικό τραγούδι στο μεταπτυχιακό του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και, από το 2016, διδάσκει και στο μεταπτυχιακό του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2013 έχει υπό την ευθύνη της τη διδασκαλία στη Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Δισκογραφία
Το 2002 κυκλοφόρησε ο δίσκος Τα τραγουδάκια μου πουλώ με ανέκδοτα τραγούδια από το Μελί Ερυθραίας Μικράς Ασίας, προϊόν μελέτης μουσικών αρχείων και προσωπικής έρευνας μαζί με τους Σωκράτη Σινόπουλο, Βαγγέλη Καρίπη και Πάνο Δημητρακόπουλο. Ο δίσκος ψηφίστηκε από το μουσικό περιοδικό «Echo artıs» ως ο καλλίτερος δίσκος παραδοσιακής μουσικής για το 2002.

Τον Μάιο του 2007 κυκλοφόρησε cd-single Σαν χελιδόνι με τρία τραγούδια του Σωκράτη Σινόπουλου.

Το 2008 κυκλοφόρησε τοv προσωπικό της δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια Αμυγδαλάκι τσάκισα (Music Corner). Ο δίσκος κυκλοφόρησε και στις Η.Π.Α. (Drawing in an almond, Golden Horn productions, 2013).

Το 2010, μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο και Χρήστο Τσιαμούλη, κυκλοφόρησαν τον δίσκο Πολίτικη ζυγιά (Legend), ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία τους στην Ουτρέχτη τον Νοέμβριο του 2008.

Το 2019 επιμεήθηκε και παρουσίασε τον δίσκο Νότιο Τόξο στην Κάρπαθο.

Κατάλογος των κυριότερων συμμετοχών της στη δισκογραφία
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: Των ακριτών και των αντρειωμένων (2016)
Χρήστος Τσιαμούλης: Άγριος καιρός (Μελωδικό καράβι, 2016)
Περικλής Παπαπετρόπουλος: ΜΙΚΑ (ΚΕΠΕΜ, 2016)
Jordi Savall – Ibn Battuta: The traveller of Islam (2014)
L’ Arpeggiata: Mediterraneo (Virgin, 2013)
Katerina Papadopoulou: Drawing in an almond (Golden Horn Productions, 2013)
Χ. Τσιαμούλης, Κ. Παπαδοπούλου, Σ. Σινόπουλος: Πολίτικη ζυγιά (Legend, 2010)
Κατερίνα Παπαδοπούλου: Αμυγδαλάκι τσάκισα (Music Corner, 2008)
Κ. Παπαδοπούλου, Σ. Σινόπουλος: Σαν χελιδόνι (Cantini, 2007)
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: Ιστορικά-κλέφτικα τραγούδια (2007)
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: Παραλογές (2008)
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: Ο κυρ-Βοριάς και άλλα τραγούδια για παιδιά (2007)
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: Της φύσης και του έρωτα (2006)
Χρήστος Τσιαμούλης: Ανέσπερα
Μιχάλης Κούμπιος, Μιχάλης Νικολούδης: Balkan Voices Part II
Κ. Παπαδοπούλου: Τα τραγουδάκια μου πουλώ (2002)
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: Της Κυρα-Θάλασσας (2002)
Θανάσης Μωραϊτης (επιμέλεια): Καταμεσιός στη θάλασσα – Τραγούδια της Σαμοθράκης (2002)
Μιχάλης Καλιοντζίδης: Αγροτσάλτς (εκδοτικός οίκος Κυριακίδη, 2002)
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Τραγούδια της Καππαδοκίας (2001)
Παντελής Θαλασσινός: Άγιος Έρωτας (Μ.Β.Ι., 2001)
Δημοτικά άσματα του Πόντου (εκδοτικός οίκος Κυριακίδη, 2001)
Χρήστος Τσιαμούλης: Μονάχα για να ταξιδεύω (Lyra, 1999)
Πέτρος Δουρδουμπάκης: Στολίδια απ’ τα σκουπίδια (1998)
Τραγούδια και σκοποί του Πόντου, ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία στο Παλλάς (1998)
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Μουσικές της Ιωνικής γης (1997)
Πέτρος Δουρδουμπάκης: Κόκκινο κρασί (1996)
Χρήστος Τσιαμούλης: Ερωτόκαστρο (Lyra 1996)
Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα – Κρουστά (FM records, 1993)
Αρχείο Ελληνικής μουσικής: Τραγούδια από την Πόλη και την Προποντίδα, Τραγούδια από τη Σμύρνη, Η Ελλάδα του Ρήγα
Χρήστος Τσιαμούλης: Άθως ο Εμός (F.M. records, 1992)
Νίκος Οικονομίδης: Πέρασμα στα Κύθηρα (1991)