Αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε μορφής Τέχνης είναι η προσωπική έρευνα, η διαφορετικότητα της αντίληψης του καθενός και των ορίων του. Το σώμα αναπνέει, μεταμορφώνεται, επι-κοινωνεί, συν-κινεί, αισθάνεται, εμπιστεύεται, αμφισβητεί. Το σώμα ως όχημα μιας εσωτερικής μεταμόρφωσης και διαδικασίας επαναπροσδιορίζει τη σφαίρα του χώρου που εμείς οι ίδιοι θέτουμε. Ένα αμφίσημο σύμπαν δημιουργείται, όπου η κίνηση και η ακινησία, η γραμμικότητα και η σπειροειδής κίνηση, ο ήχος και η σιωπή, η ατομικότητα και η ομαδικότητα, αναμειγνύονται και συνυπάρχουν. Σιωπές, βλέμματα, εκρήξεις, ανάσες, αισθήσεις, χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί αλλά και δομημένες χορογραφικές φράσεις, συνθέτουν το γενικό πλαίσιο του εργαστηρίου και της έρευνας της ποιητικής του σώματος. Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με τον χορό, την κίνηση, τις παραστατικές τέχνες, και τους ενδιαφέρει η βιωματική εξέλιξη και συνύπαρξη, καθώς και η επανατοποθέτηση τους πάνω στο τι είναι κίνηση και χορός.
Βιογραφικό
Η Αθανασία Κανελλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει σπουδάσει με υποτροφία κλασσικό και σύγχρονο χορό στη ‘’Rambert School of Ballet and Contemporary Dance’’ στο Λονδίνο και στη Σχολή της Martha Graham στη Νέα Υόρκη. Έχει επίσης σπουδάσει Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας και παραδοσιακή μουσική (πολίτικο λαούτο). Επί 18 συναπτά έτη έζησε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς Χορογράφους και Ομάδες Σύγχρονου Χορού, όπως Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, (guest artist 2002-2008), Les Ballets C de la B/ Koen Augustijnen (2008-2010), Jasmin Vardimon Company (2006-2008), Cocoondance, Alexandra Waierstall, Gregor Zoellig( Stadttheater Osnabrueck), Renate Killman (Stadtheater Hagen), In jung Jun, Guy Weissman, Rami Levi, Jossi Berg κ.α .
Από το 2008 έχει χορογραφήσει πάνω από 20 έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική. (Παλαιστίνη, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Mάλτα, Τουρκία, Κύπρο, Πορτογαλία, Αγγλία, Ισλανδία, Αίγυπτο, Σλοβενία κ.α). Η χορογραφική της έρευνα αφορά σε θέματα κοινωνικο-πολιτικά και σε μια βαθύτερη εμβάθυνση και κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Έχει προσκληθεί ως guest χορογράφος από την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Μάλτας ( Zfin Malta Dance Ensemble) την ομάδα FWD της Ισλανδίας, την ομάδα Jasmin Vardimon, (JV2), το Κέντρο Σύγχρονου Χορού στο Κάιρο, την Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας, ( Iceland Academy of Arts), την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Παλαιστίνης, Sareyyet Ramallah, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας (Dance Studies University of Malta), την Ακαδημία Χορού της Νορβηγίας, την ΚΣΟΤ κα. Παραδίδει σεμινάρια σύγχρονου χορού, χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού σε ομάδες και σε Ακαδημίες Χορού, όπως Skanes Danstheater, Iceland Dance Company, SEAD Academy Αυστρία , Greenwich Dance Agency, Mimar Sinan University of Fine Arts Istanbul, Iceland Academy of Arts, Dance Studies University of Malta, Vibra Slovenia, Garage 29 Βρυξέλλες, Club Zak Πολωνία, Seoul Arts Centre, Cairo Contemporary Dance Centre κ.α. Από το 2017 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και από το 2021 διδάσκει Αυτοσχεδιασμό και Χορογραφία στην ΚΣΟΤ. To 2018 ίδρυσε την ομάδα ‘’Athanasia Kanellopoulou Performing Arts’’ ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής έρευνας και ανταλλαγής.