Όλοι οι άνθρωποι είναι δυνάμει αφηγητές. Στο συγκεκριμένο εισαγωγικό εργαστήριο θα μιλήσουμε για το λαϊκό παραμύθι και θα αναμετρηθούμε με το βάρος και την ελαφράδα του. Ακόμη, θα εξερευνήσουμε την προφορικότητα και θα συνδεθούμε με τον αφηγητή μέσα μας – τον homo narrans, τον άνθρωπο που έχει μάθει να κατοικεί σε πνευματικούς κόσμους που αφορούν χρόνους που δεν είναι παρόντες και τόπους που είναι το υλικό των ονείρων.
Διάρθρωση εργαστηρίου
Καθημερινό, και για 4 ημέρες, αλληλεπίδρούμε σε ένα τρίωρο εργαστήριο, όπου θα συζητήσουμε για το λαϊκό παραμύθι και τα είδη του, την προφορικότητα, τη διαφορά μεταξύ μεγαλόφωνης ανάγνωσης και προφορικής αφήγησης και θα δουλέψουμε πρακτικά στα εξής πεδία:
- Πώς προσεγγίζω το υλικό μου;
- Πώς χρησιμοποιώ τη φαντασία μου;
- Πώς οικειοποιούμαι ένα παραμύθι;
- Μνημοτεχνική και παραμυθιακά μοτίβα
- Εξωγλωσσικά και παραγλωσσικά στοιχεία στην προφορική αφήγηση
- Οι συμβολισμοί των παραμυθιών και η προσωπική μας νοηματοδότηση
- Το σώμα και η αναπνοή του αφηγητή
Την 5η μέρα θα ακολουθήσει παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων (αφήγηση σε κοινό).
Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα δοθεί συγκεκριμένο υλικό εργασίας (λαϊκά παραμύθια από διάφορες χώρες), ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν και ένα λαϊκό παραμύθι της επιλογής τους πάνω στο οποίο θα εργαστούν.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε αφηγητές, εμψυχωτές ομάδων, παιδαγωγούς εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να περπατήσει στον κόσμο των παραμυθιών και της αφήγησης.