Πληροφορίες

Όλοι οι άνθρωποι είναι δυνάμει αφηγητές. Στο συγκεκριμένο εισαγωγικό εργαστήριο θα μιλήσουμε για το λαϊκό παραμύθι και θα αναμετρηθούμε με το βάρος και την ελαφράδα του. Ακόμη, θα εξερευνήσουμε την προφορικότητα και θα συνδεθούμε με τον αφηγητή μέσα μας – τον homo narrans, τον άνθρωπο που έχει μάθει να κατοικεί σε πνευματικούς κόσμους που αφορούν χρόνους που δεν είναι παρόντες και τόπους που είναι το υλικό των ονείρων.

Διάρθρωση εργαστηρίου

Καθημερινό, και για 4 ημέρες, αλληλεπίδρούμε σε ένα τρίωρο εργαστήριο, όπου θα συζητήσουμε για το λαϊκό παραμύθι και τα είδη του, την προφορικότητα, τη διαφορά μεταξύ μεγαλόφωνης ανάγνωσης και προφορικής αφήγησης και θα δουλέψουμε πρακτικά στα εξής πεδία:

  • Πώς προσεγγίζω το υλικό μου;
  • Πώς χρησιμοποιώ τη φαντασία μου;
  • Πώς οικειοποιούμαι ένα παραμύθι;
  • Μνημοτεχνική και παραμυθιακά μοτίβα
  • Εξωγλωσσικά και παραγλωσσικά στοιχεία στην προφορική αφήγηση
  • Οι συμβολισμοί των παραμυθιών και η προσωπική μας νοηματοδότηση
  • Το σώμα και η αναπνοή του αφηγητή

Την 5η μέρα θα ακολουθήσει παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων (αφήγηση σε κοινό).

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα δοθεί συγκεκριμένο υλικό εργασίας (λαϊκά παραμύθια από διάφορες χώρες), ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν και ένα λαϊκό παραμύθι της επιλογής τους πάνω στο οποίο θα εργαστούν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αφηγητές, εμψυχωτές ομάδων, παιδαγωγούς εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να περπατήσει στον κόσμο των παραμυθιών και της αφήγησης.

Βιογραφικό

Η Στέλλα Τσίγγου είναι αφηγήτρια και συγγραφέας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δημιουργεί. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, την ευρωπαϊκή Λογοτεχνία-Πολιτισμό και τη Δημιουργική Γραφή. Διδάσκει θέατρο, δημιουργική γραφή, τα «μυστικά» των παραμυθιών, καθώς και την τέχνη της προφορικής αφήγησης, σε μικρούς και μεγάλους.

Έχει εκπαιδευτεί στην τέχνη της προφορικής αφήγησης μέσα από εργαστήρια και σεμινάρια με Έλληνες και ξένους αφηγητές, καθώς και με διαρκή προσωπική έρευνα σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο.

Αφηγείται επαγγελματικά για περισσότερο από μια δεκαετία και έχει ως κεντρικό άξονα ερευνητικής και αφηγηματικής εργασίας την προφορικότητα, τη σύνδεση φωνής, σώματος και εσωτερικότητας, καθώς και τη σύνθεση του υλικού κάθε παράστασης αφήγησης ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του κοινού στο οποίο απευθύνεται ή τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Στο ρεπερτόριό της εντάσσονται παραμύθια από την ελληνική και τη διεθνή προφορική παράδοση, καθώς και δικές της συνθέσεις βασισμένες σε προφορικές παραδόσεις. Έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις αφήγησης για παιδιά και ενήλικες σε χώρους τέχνης και πολιτισμού ή ψυχαγωγίας, σχολεία, βιβλιοθήκες, φυλακές κ.α. και συμμετοχές σε Φεστιβάλ Αφήγησης εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Αφήγησης Ελλάδας (Σ.ΕΠ.ΑΦΗ.) και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων.